Glikemični indeks
Več študij je pokazalo, da je dalj časa trajajoča prehrana, v kateri prevladujejo živila z visokim glikemičnim indeksom, povezana s povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2, srčno žilnimi obolenji in nekaterimi vrstami raka. Najbolj problematična sestavina v živilih je škrob, ki se po zaužitju zelo hitro spremeni v krvni sladkor.
S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate Tabele za izračun OH v živilih
Leta 1997 je skupina strokovnjakov Organizacije za hrano in kmetijstvo in Svetovne zdravstvene organizacije priporočila metodo GI kot osnovo za klasificiranje ogljikohidratnih živil, kar pomeni da je bolje kot to, ali so ogljikovi hidrati sestavljeni ali enostavni, vedeti,
kakšen je njihov glikemični učinek v telesu.
Nekatera živila dvigujejo krvni sladkor diabetika višje in hitreje kot druga.
Diabetiki naj se živil, ki imajo glikemični indeks (GI) višji od 100 izogibajo.