Zdravljenje diabetesa

Zdravila za diabetes ni, obstaja pa učinkovito zdravljenje. Če imate dostop do ustreznih zdravil, ustrezne oskrbe in dobrih zdravstvenih nasvetov imate vse možnosti, da živite aktivno in zdravo življenje in zmanjšate tveganje razvoja komplikacij.

Dober nadzor nad diabetesom pomeni držati nivo krvnega sladkorja tako blizu normale, kot je le mogoče. To je mogoče doseči z naslednjo kombinacijo:

Diabetična prehrana

Hrana dviguje krvni sladkor. Ljudje z diabetesom imajo iste prehranske potrebe kot kdorkoli drug, kar pomeni zdravo uravnoteženo prehrano.

Telesno gibanje

Gibanje znižuje krvni sladkor. Tudi gibanje, tako kot inzulin, pomaga vašemu telesu učinkovito porabljati krvni sladkor. Pripomore tudi k učinkovitejši izrabi inzulina. Gibanje vam bo pomagalo tudi shujšati.

Zdravila

Inzulin znižuje nivo krvnega sladkorja.

Ljudje z diabetesom tipa 1 potrebujejo večkrat na dan inzulinske injekcije ali inzulinsko črpalko.

Ljudje z diabetesom tipa 2 se zdravijo bodisi z oralnimi hipoglikemičnimi zdravili za znižanje krvnega sladkorja, lahko pa se v to zdravljenje vključi tudi inzulin.

Pomembno je doseči ravnovesje vseh zgoraj naštetih elementov. Preveč ali premalo kateregakoli od njih lahko vpliva na to, kako se boste počutili. Doseči to ravnovesje mora biti dolgoročna zaveza vsakega diabetika.

Študije, ki so jih opravili v Veliki Britaniji (Nacionalni inštitut za diabetes, presnovne in ledvične bolezni, DCCT in Oddelek za diabetes na Univerzi Oxford, UKPDS), so pokazale, da je učinkovita kontrola krvnega sladkorja v prizadevanju obdržati krvni sladkor čim bližje normalnim vrednostim, izredno koristna pri preprečevanju in odložitvi napredovanja diabetičnih komplikacij Rezultati so pokazali, da dober nadzor sladkorja in krvnega tlaka vodi do občutnega zmanjšanja razvoja komplikacij:

  • do 76% se zmanjša tveganje razvoja očesnih bolezni;
  • do 50% se zmanjša tveganje razvoja ledvičnih boleznijo;
  • do 60% se zmanjša tveganje razvoja obolenja živčevja;
  • več kot 33% je zmanjšanje kapi;
  • do 33 % je zmanjšanje smrtnosti zaradi dolgoročnih komplikacij.