Kaj je diabetes?

Sladkorna bolezen spremlja človeštvo že tisočletja. Bolezen se prikrade potiho in se razvija počasi. Ne boli, a prinaša zoprne in mnogokrat hude kronične zdravstvene zaplete. Ne gre le za eno bolezen, kakor nakazuje ime, temveč za skupino presnovnih bolezni, ki jim je skupna zvišana raven krvnega sladkorja oz. glukoze. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja vodi v kronične okvare oči, ledvic, živcev ter srca in ožilja. Z izbiro načina življenja lahko odločilno vplivamo zoper pojav sladkorne bolezni in njenih zapletov.

Kje nastaja inzulin?

trebusna slinavkaTrebušna slinavka (lat. pancreas), v kateri nastaja inzulin, je prebavna žleza. Meri od 14 do 18 cm, je podolgovate oblike in sivo rožnate barve. Žleza leži v zgornjem delu trebušne votline za želodcem in je priraščena na zadnjo trebušno steno. Na desni strani jo v obliki podkve obdaja dvanajstnik, njen osrednji del križa hrbtenico, na levi pa rep žleze sega do vranice.

Trebušna slinavka je žleza z zunanjim (eksokrini del) in notranjim (endokrini del) izločanjem. Žlezne celice večjega eksokrinega dela izločajo sok trebušne slinavke, ki vsebuje encime za razgradnjo sladkorjev, maščob in beljakovin. Sok trebušne slinavke teče preko drobnih izvodil v glavno izvodilo, to pa se odpira v dvanajstnik. Celice manjšega endokrinega dela so zbrane v skupke, Langerhansove otočke. Otočki, ki jih je lahko milijon in več, so razpršeni po celi trebušni slinavki, največ pa jih je v njenem repu. Vsak otoček je skupek več vrst endokrinih celic, ki izločajo različne hormone neposredno v kri. Največ je celic, ki izločajo inzulin (beta celice), sledijo celice, ki izločajo glukagon (alfa celice), zelo malo pa je celic, ki izločajo še nekatere druge hormone.

Človek zboli za diabetesom, kadar trebušna slinavka na proizvaja (dovolj) inzulina ali pa ga telo ne more učinkovito izrabiti. Posledica je, da človek z diabetesom ne more izrabiti dovolj glukoze iz hrane, ki jo zaužije in ta ostaja v krvnem obtoku. Izmerimo jo kot povišan nivo krvnega sladkorja, imenovan »hiperglikemija«. Povišana glukoza v krvi lahko vodi do hodih komplikacij.

Mednarodno združenje za diabetes, IDF, ocenjuje, da je na svetu 366 milijonov ljudi z diabetesom. V naslednjih dvajsetih letih naj bi se to število povzpelo na 500 milijonov. Vsako leto se razvije diabetes pri 7 milijonih ljudi.

Društvu diabetikov Kranj lahko pomagate na več načinov

V napovedi za odmero dohodnine lahko del dohodnine (do 0,5%) namenite društvu.
Do 0,5 % svoje dohodnine lahko namenite v humanitarne namene. Ta del dohodnine bi se sicer stekel v državni proračun, kar pomeni, da je DONACIJA ZA VAS BREZPLAČNA.
Izpolnjen obrazec (PDF) pošljite na pristojni davčni urad (PDF).
Davčna številka združenja je: 61257419 Finančne prispevke pa lahko tudi nakažete na račun št: SI56 0700 0000 0147 530 (GB d.d., Kranj)

diabetes revija cukrcek